Twinning LO Zagreb – LO Trondheim

Zagreb, 17-22.3.2011

Ugostiti Norvežane na četiri dana na prvu se nije činilo kao najlakši zadatak na svijetu. Trebalo je u detalje razraditi plan kako konstruktivno provesti vrijeme razmjenjujući IAESTE iskustva i savjete te usput goste upoznati s duhom Zagreba i Hrvatske, a da im ne bude dosadno, monotono ili zamorno. Naravno, trebalo je u to ukomponirati i ispoljavanje mladenačkih potreba.

Teško je smisleno sažeti doživljaje od kojih će se neki još dugo prepričavati i nositi u sjećanju.

Kulturna i prirodna baština

Petnaest članova LO-Trondheim proveli smo centrom grada prenoseći im priču koja se krije iza građevina i spomenika. Odveli smo ih u Muzej grada Zagreba te uz stručnu pratnju upoznali s eksponatima Tehničkog muzeja u kojem se izrazito zanimljivim pokazao rudnik. Penjali smo se na Sljeme, popili kavu na zubatom suncu na Jarunu, ali i otišli na jednodnevni izlet na Plitvička jezera. Iako je Norveška zemlja predivnih pejzaža, to nije umanjilo oduševljenje naših prijatelja onim što ih je zateklo po ulasku u nacionalni park.

Za želudac

Gostima smo skuhali sarme (bez pomoći ičijih roditelja!), a oni su nas počastili lososom. Na Sljemenu su probali kuhani grah, a također smo se potrudili i da degustiraju naša tradicionalna pića i pivo koje je par puta jeftinije od onog na norveškom tržištu.

Izlasci

Na koja mjesta odvesti strance, a da im stvorimo najvjerodostojniju sliku zagrebačkog noćnog života i tako okrunimo dan? Kino Europa zastupalo je centar, kafići i klubovi na Savi pretrpani studentima iz obližnjih domova bili su neizostavni reprezentant načina zabave za široke mase, a bili smo viđeni i na događajima povodom St. Patrick’s Daya održanima na Zagrebačkom  Velesajmu.

Summa summarum

Buđenja su bila bolna, turska kava jača nego inače, ali nismo se dali pokolebati umorom. Vrijeme je prolazilo brzo, zanimljivi kadrovi se nizali još brže, a dobro raspoloženje nije opadalo. Razmijenili smo iskustva, kako kulturološka tako i ona vezana za rad i unapređenje samog IAESTE-a. Na rastanku smo od mnogih čuli izjave poput “Nezaboravno” i “Najbolji dani u životu”. Iste dojmove dijelimo i mi domaćini. U LO-Zagreb se željno iščekuje jesen kada ćemo se ponovno susresti s LO-Trondheim, ali ovaj put na njihovom terenu. Na temelju onog što su pokazali u Zagrebu, ne očekujemo ništa manje dobro, ugodno i korisno druženje.

Ivana Piližota