Centralno europska konvencija Slovačka

hrvatski stol na internacionalnoj večeri u Trenčinu27. po redu CEC se održao 27.-29.04.2012. u Trenčinu u Slovačkoj. Sudjelovalo je 170 sudionika iz vise od 15 zemalja, a našu delegaciju je predstavljalo 12 članova LoOs, 7 članova LoZg i 3 članova LoSt.

U petak smo se svi okupili u Trenčinu, u studentskom domu, te smo nakon dobivenih Welcome paketa dobili priliku za odmor nakon dugog puta. Potom je uslijedila svečana večera i predstavljanje zemalja sudionica. Zadatak svake države sudionice bio je navesti 5 stvari koje ne bi rekli prijatelju o svojoj  zemlji. Naša delegacije se odlučila na malo drukčiji pristup zadatku, te smo umjesto klasične PPT prezentacije to vrlo uspješno odglumili na pozornici. Večer se nastavila u zabavnom tonu, kroz ples i druženje s ostalim sudionicima.

Subota je započela radno, radionicama. Članovi LoSt su sudjelovali na dvije radionice – Jobraising i Suradnja sa ostalim studentskim udrugama.

Cilj radionice Jobraising je bio naučiti članove IAESTE-a koji sudjeluju u jobraisingu kako skupiti što više praksi za strane studente i na što efikasniji način. Učili smo kako se što bolje pripremiti za razgovor s firmom ili fakultetom kojem nudimo mogućnost primanja stranih praktikanata. Radionica je bila podijeljena u dva dijela; prvi dio je bio usmjeren na nedostatke  i prednosti za firme vezane uz primanje praktikanata, a drugi nas je učio kako rješavati neke najčešće probleme vezane uz skupljanje praksi.

Na radionici o ostalim studentskim udrugama saznali smo kako EU potpomaže rad studentskih udruga. Primjerice ukoliko se radi TWIN sa nekom drugom zemljom, to se može prijaviti kao projekt, te se ubaci par radionica, razgledavanje grada i neke zabavne aktivnosti. EU vrednuje projekt, te ako ga smatra korisnim za poboljšanje studentskog standarda, uložit će novce u projekt. Također, bila je rasprava o tome što ostale udruge nude, a IAESTE ne, i obratno.

Poslijepodne je bilo predviđeno za razgledavanje grada. Domaćini su nas odveli u Trenčinski dvorac,  tipičan srednjovjekovni utvrđeni dvorac smješten visoko na stijeni iznad grada. Osim prekrasnog pogleda na Trenčin, imali smo priliku i sudjelovati u tradicionalnim igrama koje su nekad igrali vitezovi. Nažalost, nitko od članova IAESTE Hrvatska nije se iskazao u tim igrama, ali smo se ipak svi dobro zabavili.

Vrhunac vikenda bila je internacionalna večera, gdje se svaka zemlja predstavila sa svojim tradicionalnim pićem i hranom. Uz zemlju domaćina, naš je stol bio najbogatiji hranom i pićem, što samo dokazuje kako smo uvijek jako dobro pripremljeni za ovakve događaje.

Nedjelja je bila dan za povratak kući za članove LoSt i LoZg, dok je osječka ekipa nastavila putovanje u Bratislavu. Ovaj CEC je još više poboljšao ionako dobre odnose članova IAESTEa Hrvatska sa članovima ostalih zemlja sudionice i stvorio brojna prijateljstva, te s nestrpljenjem čekamo idući CEC u Sloveniji.

Vinka Đurđević

v.d. tajnika Lokalnog odbora Split