Česta pitanja

Ovdje se nalaze nekoliko učestalo ponavljanih pitanja. Molimo da sva ostala pitanja postavite mailom i mi ćemo vam u što kraćem roku odgovoriti na njih! Hvala

 1. Po kojem se principu biraju oni studenti koji će zaista otići na razmjenu studenata?

Po završetku natječaja radi se rang-lista studenata po fakultetima i smjerovima. Bodove donosi prosjek ocjena na studiju, znanje stranog jezika, godina studija, sveučilišne nagrade, je li student već bio na stručnoj praksi posredstvom IAESTE-a, te rad u IAESTE-u. Studenti sa vrha rang-liste imaju pravo prvog izbora pri dodjeli praksi. Naravno, poslodavac u inozemstvu ima zadnju riječ te na temelju nominacije studenta odlučuje hoće li student biti primljen na praksu.

 1. Ima li veze pad godine?

Pad godine nema nikakve veze; u obzir se uzima samo godina studija. Ukoliko student ponavlja npr. četvrtu godinu, tretira se kao student redovno upisan u četvrtu godinu.

 1. Na koliki vremenski period se odlazi?

Trajanje prakse definira poslodavac, i to može biti bilo koji period, od mjesec do godine dana. Ipak, najčešće su prakse u trajanju dva do tri mjeseca.

 1. Ako se prijavim na natječaj znači li to da moram otići na praksu?

Ne.

 1. Trebam li se prvo prijaviti na Natječaj pa tražiti praksu ili
 2. Je li svake godine natječaj u isto vrijeme i je li više puta na godinu?

Natječaj se provodi jednom godišnje, u jesen svake godine.

 1. Bira li se zemlja koja je u interesu pojedinog studenta ili se bira između ponuđenih, ili nešto treće?

Pri razmjeni praksi nastoje se dobiti zemlje koje su u interesima studenata, međutim to nije uvijek moguće. Za neke zemlje je veliki interes pa ne možemo dobiti baš sve što bi htjeli. Isto tako, ovisi koje struke pojedina zemlja može ponuditi.

 1. Je li potrebno znati jezik zemlje u koju se ide?

Znanje jezika zemlje u koju se ide nije nužno uvjet. U principu, većina ponuđenih praksi zahtijevaju znanje engleskog jezika, međutim u nekim zemljama (npr. Njemačka, Španjolska) zna se tražiti znanje jezika dotične zemlje.

 1. Jel student treba pronaći tvrtku u kojoj će raditi praksu?

Ne.

 1. Mogu li na razmjenu studenata ići studenti zadnje godine ili 9. semestra?

Da, potrebno je da kandidat ima status studenta u trenutku prijave na natječaj. Neke zemlje kao što su Njemačka, Češka, Australija, Brazil, Švicarska i Japan zahtjevaju od praktikanata status studenta kroz cijeli period trajanja prakse.

 1. Koliko mjesta za prakse u inozemstvu se u prosjeku dijeli u Hrvatskoj svake godine?

Ta brojka ovisi o broju prikupljenih praksi u Hrvatskoj. Zadnjih nekoliko godina to iznosi oko 50 praksi u cijeloj državi.

 1. Moram li biti student da bih otišao/la na praksu?

U pravilu da, ali to ovisi o pojedinoj zemlji.

 1. Ako znam tri jezika, moram li dokazivati sva tri?

Na natječaju za dobivanje stručne prakse boduje se samo jedan strani jezik, međutim strana država može tražiti i znanje dodatnih jezika, koje je u nekim slučajevima (npr. Njemačka) potrebno dokazivati.

 1. Je li potrebna potvrda o znanju stranog jezika?

Da, potrebna je potvrda, pri čemu priznajemo ESOL, TOEFL, …, ocjene stranog jezika s fakulteta. Ukoliko ne posjedujete potvrdu, provjera znanja engleskog jezika biti će organizirana od strane IAESTE-a po pristupačnoj cijeni, o kojoj ćete kao i o terminu i mjestu održavanja biti naknadno obaviješteni. (Napomena: Svjedodžbu iz srednje škole ne prihvaćamo kao valjanu potvrdu.)

 1. Tko snosi troškove odlaska studenta na praksu (karta, viza, takse, prijevoz u državi gdje se radi, itd.)?

Troškove odlaska na praksu snosi sam student. U nekim slučajevima, IAESTE odbor države u koju se odlazi omogućava besplatno izdavanje vize. Sve troškove tokom obavljanja prakse također snosi sam student jer je za svoj rad plaćen.

 1. Gdje su smješteni studenti dok su na praksi?

Kod ovog pitanja ne postoji pravilo. U nekim zemljama studenti su smješteni u studentske domove, negdje su u obiteljima, negdje su u iznajmljenom privatnom smještaju. U velikoj većini zemalja IAESTE odbor pronalazi smještaj za praktikante.

 1. Jesu li za natječaj potrebne preporuke profesora?

Ne, preporuke profesora nisu potrebne. 

 1. Ukoliko studiram na dva fakulteta, mogu li se prijaviti za praksu na oba?

Ne, praksu je moguće prijaviti samo za jedan faklutet.

 1. Je li moguće da moj/a prijatelj/ica, dečko/cura i ja idemo zajedno na praksu?

Moguće je, ali ovisi o situaciji. Npr. ako ste oboje studenti na istom fakultetu i želite praksu u istoj tvrtki to će se teško ostvariti jer tvrtke uobičajeno traže 1 kandidata. Ukoliko vam je cilj otići u isti grad/državu onda je vjerojatnost pronalaska takve prakse puno veća.

 1. Računa li se pohvala vijeća kao stručna nagrada?

Ne, pohvala se ne računa kao stručna nagrada.

Scroll to top

Korištenjem stranice prihvaćate upotrebu kolačića. više informacija

Ova stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja web stranica, unaprjeđenja vašeg korisničkog iskustva te kako bismo vam mogli ponuditi proizvode i usluge koji najbolje odgovaraju vašim interesim

Zatvori