Vrste praksi

AC

AC prakse su dostupne studentima koji su se prijavili na Natječaj za plaćenu stručnu praksu. Prilikom prijave na Natječaj student iskazuje svoje preferencije (željena destinacija, jezik, vještine i sl.). IAESTE pronalazi praksu po željama studenta te ju dodjeljuje po rang listi.

COBE

Continuous Online Based Exchange Prihvatna zemlja postavlja rok za prijavu te svaka zainteresirana zemlja nominira po jednog kandidata do naznačenog roka. Nakon što prođe rok za prijavu, prihvatna zemlja obavlja selekciju i 3 najbolje nominacije prosljeđuje poslodavcu koji donosi konačnu odluku.

Ovaj tip prakse podrazumijeva studentov samostalni pronalazak tvrtke u kojoj želi raditi i dogovaranje detalja prakse neovisno o IAESTE-u. U tom slučaju IAESTE je posrednik koji studentu omogućava legalan boravak i rad u stranoj zemlji.

Napomena: Trenutno ne vršimo uslugu rezerviranih praksi. U slučaju da ste zainteresirani za rezerviranu praksu, molimo Vas da nam se obratite na info@iaeste.hr za više detalja.

REZERVIRANE

FCFS

Kao što i samo ime kaže First Come, First Served tip je prakse koji funkcionira po principu najbržeg prsta. Država koja prva pokaže interes i nominira svog studenta rezervira praksu. Na ovaj tip prakse može se prijaviti samo 1 student.

REMOTE

Započet kao pilot-projekt naišao je na veliku zainteresiranost studenata i poslodavaca. Glavna prednost pred ostalim praksama je rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme. Iako su remote prakse uglavnom volonterskog tipa (mogu biti i plaćene), iskustvo koje student dobije je neprocjenjiva stavka u CV-u.

Naknada za administrativne troškove

Natječaj za stručnu praksu 20 €
AC praksa 100 €
COBE, FCFS praksa (uz prethodnu prijavu na IAESTE natječaj) 100 €
COBE, FCFS redovna cijena 135 €
Rezervirana praksa 130 €
Remote volonterska praksa 0 €
Remote plaćena praksa 50 €

Koraci do prakse

1

Registracija

Kako bi mogao sudjelovati u IAESTE programu student treba kreirati profil na IAESTE Exchange platformi. Student se registrira i ispunjava tražene podatke te (nakon verifikacije podataka) dobiva pristup svim dostupnim praksama.

2

Prijava

Student pronalazi odgovarajuću praksu te na exchange@iaeste.hr javlja referentni broj prakse. Ukoliko je praksa slobodna dodjeljuje se studentu te on potpisuje Ugovor o preuzimanju prakse, uplaćuje polog i kreće u sastavljanje nominacije.

3

Sastavljanje nominacije

Nominacija sadržava sljedeće dokumente: potpisan nominacijski formular, motivacijsko pismo, CV, prijepis ocjena, Language Certificate, potvrda o studentskom statusu, pismo preporuke (poželjno) i preslika putovnice ili osobne iskaznice. Svi dokumenti moraju biti na engleskom jeziku. Ovisno o tipu prakse na koju se student prijavio sam proces se može neznatno razlikovati (npr. poslodavac može zatražiti intervju s kandidatom).

4

Prihvaćanje

Ukoliko poslodavac prihvati nominaciju student će biti obaviješten primanjem tzv. Acceptance note. Do trenutka dok student ne primi Acceptance note ne smije ni u kojem slučaju kontaktirati poslodavca. IAESTE odbori u obje zemlje rade skupa kako bi studenta pripremili na praksu te se pobrinuli da ima svu potrebnu dokumentaciju.

5

Prije prakse

IAESTE, u pravilu, osigurava smještaj za studenta te mu dodjeljuje kontakt osobu koja pomaže studentu prije i tijekom prakse. Student je dužan na platformi ispuniti Arrival note tj. potvrditi datum svog dolaska i odlaska kako bi mu IAESTE osigurao smještaj.

6

Poslije prakse

Po završetku prakse IAESTE provodi evaluaciju. Poslodavac i student ispunjavaju kratak upitnik o zadovoljstvu programom što nam pomaže da budemo još bolji! Student nalazi tzv. Trainee’s report na platformi te ga tamo i popunjava.

Scroll to top

Korištenjem stranice prihvaćate upotrebu kolačića. više informacija

Ova stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja web stranica, unaprjeđenja vašeg korisničkog iskustva te kako bismo vam mogli ponuditi proizvode i usluge koji najbolje odgovaraju vašim interesim

Zatvori